Do góry

Dania główne Przepis na:

Szynka wieprzowa w piwie

Szynka wieprzowa w piwie

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3745

Dodano:

Odsłon: 10467

chcę zaprezentować szybki, świąteczny obiad, a dokładniej jego najistotniejszą część. Do mięsa podałam tłuczone ziemniaki, fasolkę szparagową, ziemniaki i mizerię. Dla chętnych głodnych przygotowałam jeszcze jasny sos pieczeniowy.

Składniki

  • 1,5 kg szynki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 1 szklanka piwa np. carlsberg
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, papryczka chilli, majeranek, wegeta
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Szynkę wieprzową dokładnie oczyszczamy i nakłuwamy widelcem. Przyprawy i oliwę mieszamy w misce, a następnie nacieramy nimi mięso. Cebulę obieramy i kroimy w większą kostkę. Szynkę wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy piwem, obkładamy cebulą i dodatkowo nacieramy wyciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Całość marynujemy ok 1 godz.

  2. Naczynie żaroodporne wkładamy do zimnego piekarnika i dopiero wtedy go rozgrzewamy ( do 180*C). Mięso pieczemy ok 1,5 godz co jakiś czas polewając je powstałym z pieczenia sosem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

  3. zdj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń