Do góry

Dodatki Przepis na:

Szynka wieprzowa, wędzona w garnku.

Szynka wieprzowa, wędzona w garnku.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1254 Ocena: 14753

Dodano:

Odsłon: 17959

Smaczna wędlinka na kanapki, domowego wyrobu. Wszystkiego można się nauczyć, nawet wędzenia w garnku i wtedy możemy za niewielkie koszta mieć swój, smaczny wyrób.

Składniki

> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie solanki, peklowanie:

    W 250 ml.wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier. Z szynki wybieramy ładne kawałki mięśnia do uwędzenia. Solanką zalewamy mięsa umieszczone w pojemniku. Mięso musi być przykryte solanką. Peklujemy w lodówce przez 4 dni. Codziennie przekładamy mięso.

  2. Osuszanie:

    Po zakończeniu peklowania osznurowujemy szynki i wieszamy do ocieknięcia i oschnięcia na noc na około 8 godzin.

  3. Wędzenie:

    Wędzimy w garnku dymem o temperaturze 50-60 stopni Celsjusza. Czas wędzenia 2 godziny. W ostatniej fazie wędzenia (30 minut) podpiekamy w temp. ok. 80 stopni 2 razy po 10 minut. Wyłączamy gaz i studzimy garnek. Podnosimy pokrywę z wędzonymi szynkami dopiero po ostudzeniu garnka, dlatego żeby już nie było dymu.

  4. Studzenie:

    Szynki studzimy kilka godzin powieszone na kiju w temperaturze pokojowej, później umieszczamy w lodówce.

  5. Udanego wędzenia :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń