Do góry

Dania główne Przepis na:

Szynka Wieprzowa z Piekarnika na Kanapki.

Szynka Wieprzowa z Piekarnika na Kanapki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 287 Ocena: 3700

Dodano:

Odsłon: 4451

Szynkę można podawać do dań obiadowych na ciepło,moja rodzinka lubi na zimno do chlebka,na kanapki np.z musztardą ;-)

Składniki

  • 1,5 kg szynki wieprzowej
  • 4-5 łyżek oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • szczypta pieprzu czarnego
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Szynkę myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym,następnie do małej miseczki wlewamy olej,dodajemy nasze przyprawy,czosnek przeciśnięty przez praskę,wszystko dokładnie mieszamy i nacieramy uzyskaną marynatą całą szynkę.Wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą,masłem,smalcem co tam lubicie.Tak przygotowaną szynkę przykrywamy i odstawiamy do lodówki na noc.

  2. Następnego dnia rano ściągamy przykrycie i wrzucamy do piekarnika nagrzanego na 220 C na pół godz.następnie przykrywamy naczynie i zmniejszamy temp.do 180 C i pieczemy jeszcze przez godz.po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy szynkę w zamkniętym piekarniku jeszcze jakieś 20 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 04 lipca Taką domową szynkę, to można zjeść ze smakiem w przeciwieństwie do tych sklepowych wyrobów szynko-podobnych :D
Z sałatką, na kanapki, a nawet sama super smakuje :)
Odpowiedzi: 9 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń