Do góry

Przetwory Przepis na:

Szynka z galaretką w słoiczku.

Szynka z galaretką w słoiczku.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1065 Ocena: 11177

Dodano:

Odsłon: 11632

Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna do porannych kanapek.

Składniki

  • szynka wieprzowa 1,8 kg
  • czosnek granulowany 1,5 łyżeczki
  • pieprz biały 1,5 łyżeczki
  • peklosól 27 g
  • 100 ml zimnej wody z rozpuszczonymi 2 łyżeczkami żelatyny
  • 7 słoiczków 350 ml
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mięso z szynki kroimy w kostkę około 4 cm/4 cm, dodajemy peklosól, dokładnie mieszamy. Wymieszane mięso z peklosolą umieszczamy do pojemnika, zamykamy i wstawiamy do lodówki na 48 godzin żeby się peklowało w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza.

  2. Po okresie peklowania przepuszczamy mięso przez szarpak, dodajemy wszystkie suche przyprawy i dokładnie wyrabiamy.

  3. Wyrobionym farszem napełniamy wcześniej wyparzone słoiczki, ja użyłam słoiczków prostych 350 ml. Do każdego słoiczka wlewamy po 2-3 łyżki rozpuszczonej w wodzie żelatyny, tak żeby farsz był zakryty wodą. Zakręcamy słoiczki i pasteryzujemy.

  4. Pasteryzacja:

    Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza,

    przeprowadzanej co 24 godziny.

    Słoik 1,5 l 120 + 80 + 60 minut
    Słoik 1 l. 90 + 60 + 45 minut
    Słoik 0,7 l 80 + 50 + 35 minut
    Słoik 500 ml 60 + 40 + 30 minut
    słoik 350 ml 40 + 25 + 20 minut
    słoik 250 ml 30 + 20 + 15 minut

    Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.

  5. Gotowa szynka ze słoiczka po 7 dniach przechowywania w lodówce.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

helenapon 12 września Bardzo lubię i często robię ale nie zawsze wszystkie mi smakują. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 18 sierpnia już w lodówce,ale czy ona tam wytrzyma 7 dni nie gwarantuję

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 26 lipca Dzięki Mariolko (na po wakacjach !) Chudziutka wędlinka dla zdrówka i małych dzieciaków. A ja nadal cichutko proszę o wskazówki na "drobiowe". Pozdrawiam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maga67 26 lipca Robię od lat wg przepisu na kiełbasę słoikową Lisiecką i inne wersje. Moim zdaniem na tę ilość mięsa zbyt mały repertuar przypraw i brak tłustszych mięs (boczek, łopatka) w ilości 25% w stosunku do szynki. Produkt będzie mdły i nijaki. Wiem to z wieloletniego eksperymentowania. Idea słuszna, godna polecenia po modyfikacji.
Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ugotujiprzetestuj 18 lipca Muszę się w końcu odważyć i zrobić taką szynkę w domu :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń