Do góry

Śniadania Przepis na:

Szynka z oliwkami i kaparami (szynkowar)

Szynka z oliwkami i kaparami (szynkowar)

Autor:

Przepisów i artykułów: 1870 Ocena: 43015

Dodano:

Odsłon: 6408

Nie ma to jak własnoręcznie zrobiona wędlina. Warto robić ,wtedy wiemy co znajduje się w środku. Ze względu na zamiłowanie do oliwek postanowiliśmy zrobić wędlinę z tym właśnie dodatkiem. Doskonałym uzupełnieniem są kapary oraz dodające nieco ostrości pieprz marynowany oraz żółta gorczyca.

Składniki

  • 700 g szynki (myszka)
  • 200 g wędzonej słoniny
  • 2 łyżki pieprzu zielonego marynowanego
  • łyżka białej gorczycy
  • łyżka żółtej gorczycy
  • kilka łyżek kaparów
  • kilka łyżek oliwek z pastą paprykową
  • łyżka soli
  • 2 łyżki żelatyny
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Szynkę kroimy na mniejsze kawałki i razem ze słoniną przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa (średnie oczka).

  2. Dodajemy pieprz ,gorczycę białą i żółtą ,kapary ,oliwki i sól. Masę dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.
    Po kilku godzinach dodajemy żelatynę ,dokładnie łączymy składniki.

  3. Masę mięsną przekładamy do woreczka ,zawiązujemy i wkładamy do szynkowaru. Zamykamy i gotujemy we wrzątku przez 45 min (temperatura 75°C).

  4. Szynkowar wyciągamy ,studzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Wędlinę wyjmujemy i kroimy na plasterki.

  5. Gotowe

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Fram 14 stycznia 2015 zrobiłem już szybki przegląd rynku i do wyboru są dwie możliwości: metalowy lub silikonowy. O ile dobrze zrozumiałem, to ten drugi nie wymaga użycia worków. Ale (o ile dobrze pamiętam ze szczenięcych lat) to pewna zaprzyjaźniona Czeszka miała takie metalowe urządzenie w domu i nie używała do niego worków. Mam więc pytanie: czy lepiej wybrać wersję metalową czy silikonową? I co z tymi workami? Bardzo proszę o radę ;-) Odpowiedzi: 4 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 14 stycznia 2015 Wspaniała! Wygląda niesamowicie smacznie :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Fram 13 stycznia 2015 jeszcze kilka takich przepisów i wreszcie kupię ten szynkowar ;-) Odpowiedzi: 2 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lidka5x5 13 stycznia 2015 Jak dla mnie wygląda ekstra, oliwki i kapary lubię więc nie widzę przeciwwskazań do zrobienia, na razie idzie do książki :)))

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń