Do góry

Dodatki Przepis na:

Szynka z szynkowaru

Szynka z szynkowaru

Autor: Elajla

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 105

Dodano: 18.11.2017

Odsłon: 9251

Uwielbiam smak domowej szynki. A przy użyciu szynkowaru jest o wiele zdrowsza

Składniki

  • 3 filety z kurczaka
  • 100 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka soli peklowej
  • łyżeczka żelatyny
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki curry
  • łyżeczka oregano
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 2 filety zmielić drobno.
    Trzeci filet pokroić w większe kawałki.
    Dodać pokrojone Pieczarki

  2. Dodać przyprawy i wszystko wymieszać.

  3. Przygotować szynkowar.
    Wyłożyć woreczkiem do pieczenia. (można użyć specjalnych woreczków do szynkowaru)

  4. Mięso wkładać partiami i dokładnie ubić. Zamknąć szynkowar i wstawić do lodówki na min godzinę.

  5. Dno garnka (najlepiej użyć garnka a podobnej wysokości jak nasz szynkowar) wyłożyć ręcznikiem kuchennym.

    Wlać gorącą wodę i wstawić nasz szynkowar (jak widać na fotografii mój ma termometr, który mierzy temperaturę w centrum urządzenia.)
    Należy pamiętać aby wody było do poziomu mięsa.


    Gotować na wolnym ogniu aż uzyska temperaturę 75 stopni Celcjusza.

    Jeśli woda wyparuje należy dolać gorącej wody.

  6. Kiedy szynka uzyska temperaturę 75 stopni. należy zdjąć garnek z ognia, wylać gorącą wodę a na jej miejsce wlać zimną. Poczekać aż temperatura we wnętrzu opadnie minimum do połowy i wstawić do lodówki na kilka godzin. Najlepiej na całą noc.

    W przypadku problemów z wyciągnięciem szynki należy boki szynkowaru polać gorącą wodą.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

luw78 21 listopada Wygląda świetnie, przepis do wypróbowania :))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 21 listopada Wędlinka drobiowa - pychotka. Zabieram do plagiatorka i do zrobienia. Wielkie dzięki za przepis. Spróbuję poeksperymentować i zrobić wersję "słoiczkową". Chyba się uda?

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 18 listopada Ale pyszności w sobotnie przedpołudnie :)
Chętnie bym skubnął te cztery plasterki z ostatniego zdjęcia ;)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń