Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Szynka ze śliwkami"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 36
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 106
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 17
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 36
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 106
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 17
Składniki
Umytą szynkę natrzyj oliwą. Cytrynę pokrój w plastry, obłóż mięso. Przykryj, schłodź przez noc.
Śliwki namocz w koniaku z gorącą wodą – płynu ma być razem tyle, by przykrył śliwki. W szynce zrób ostrym nożem wgłębienie, włóż w nie namoczone śliwki. Obwiąż mięso sznurkiem, by nadać mu kształt.
Posmaruj musztardą, obsmaż na gorącym oleju. Po obsmażeniu obłóż plasterkami drugiej cytryny, przykryj folią. Piecz godzinę i 15 min w 180°C. Po tym czasie zdejmij folię i zwiększ temperaturę do 200°C na 10-15 minut, żeby przypiekła się skórka.Źródło: Chwila dla Ciebie