Do góry

Dodatki Przepis na:

Szynkowa z szynkowaru.

Szynkowa z szynkowaru.

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 416

Dodano:

Odsłon: 3725

Bardzo smaczna wędlina, idealna do sporządzania smacznych kanapek.

Składniki

  • Surowiec:
  • szynka wieprzowa 1,3 kg
  • Przyprawy:
  • peklosól 18 g/ kg
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego (gnieciony w moździerzu)
  • pół łyżeczki kolendry (gniecionej w moździerzu)
  • 1 łyżeczka świeżo mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka soli wędzonej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przygotowane mięso (opłukane, ocieknięte) dzielimy na dwie części. Pół kilograma mięsa mielimy dwukrotnie przez najmniejsze sitko, a pozostałe kroimy w kostkę 3 cm x 4 cm. Mięso zmielone wyrabiamy ze wszystkimi przyprawami.

  2. Mięso pokrojone w kostkę układamy na folię, drugą częścią folii przykrywamy je i tłuczemy tłuczkiem do mięsa po kilka razy z każdej strony w celu puszczenia kleju przez kawałki mięsa.

  3. Wytłuczone mięso stopniowo dodajemy do zmielonego mięsa ciągle mieszając. Wyrabiamy dokładnie farsz, tak żeby mięso mielone połączyło się dobrze z mięsem krojonym w kostkę. Tak wyrobionym farszem napełniamy woreczek umieszczony w szynkowarze. Napełniamy warstwowo dobrze ugniatając po to by z farszu włożonego do woreczka wyszło powietrze.

  4. Tak napełniony woreczek zawiązujemy i uzbrajamy szynkowar.

  5. Tak przygotowany szynkowar wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie parzymy w temperaturze 75-77 stopni Celsjusza przez 2 godziny.

  6. Po parzeniu chłodzimy szynkowar w zimnej wodzie. Ostudzony szynkowar wstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin.

  7. Po tym czasie możemy rozbroić szynkowar. Wstawiamy do gorącej wody na chwilę po to by lżej wyciągnąć woreczek z zawartością naszej szynki.

  8. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń