Do góry

Desery Przepis na:

Szyszki krówkowe

Szyszki krówkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 940 Ocena: 24455

Dodano:

Odsłon: 5285

Słodka przekąska - prosta i szybka w przygotowaniu, przypominająca smaki dzieciństwa. Na takie małe "co nieco" warto się skusić...

Składniki

  • 120 g ryżu preparowanego
  • 300 g krówek mlecznych
  • 100 g masła
  • 1 łyżka ciemnego kakao
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Krówki i masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy kakao i doprowadzamy do wrzenia.

    Ryż preparowany wsypujemy do dużej miski i zalewamy gorącą masą. Wszystko dokładnie mieszamy, aby masa krówkowo - kakaowa pokryła każde ziarenko ryżu. Odstawiamy na chwilę, aby całość odrobinę przestygła.

    Następnie formujemy szyszki (kulki).

    Z podanych proporcji wyszło 16 szyszek.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anulka12 20 sierpnia 2014 Ostatnio skusiłam się na taka kupna szyszkę. Była nawet smaczna, ale Twoje zapewne smakują dużo lepiej. Już mi pachną... Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Zazula1 20 sierpnia 2014 Moja mama tez nam takie robiła,pamiętam ich cudowny smak :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewus71 19 sierpnia 2014 Zapowiada się bardzo smacznie ryż do tego krówki ,masełko to musi być przepyszne .
Koniecznie muszę wypróbować
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń