Do góry

Desery Przepis na:

Szyszki ryżowe

Szyszki ryżowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 82 Ocena: 790

Dodano:

Odsłon: 1697

Przepyszne szyszki smakują każdemu w mojej rodzinie.

Składniki

  • 100 g masła
  • 700 g miękkich cukierków (np.irysów,toffi lub krówek)
  • 180 g ryżu preparowanego
> 6 os. 30 min łatwe drogie

Przygotowanie

  1. 1. Masło przełożyć do dużego garnka i roztapiać na bardzo małym ogniu mieszając drewnianą łyżką.
    2. Następnie do garnka wrzucić wszystkie cukierki i nadal podgrzewać na małym ogniu,stale mieszając,aż do uzyskania jednolitej masy .Bardzo uważać,żeby składniki w garnku się nie przypaliły ,gdyż masa nabrałaby wówczas gorzkiego,nieprzyjemnego smaku.
    3. Nie przerywając mieszania,do roztopionego masła z dodatkiem karmelków stopniowo wsypywać ryż preparowany.
    4. Porcje gorącej masy ryżowo -karmelkowej nakładać łyżką na kawałek folii spożywczej lub woreczek śniadaniowy i formować kształt szyszki.Każdą sztukę ułożyć na talerzu tak, aby szyszki się ze sobą nie stykały i odstawić do ostygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń