Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja wariacja na temat tej libańskiej sałatki.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 90
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 200
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 210
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 90
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 200
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 210
Składniki
Wsypać kaszę kuskus do głębokiej miski, zalać wrzącą osoloną wodą z dodatkiem odrobiny pieprzu i łyżeczką oliwy. Odczekać około 5 minut, aż kasza spęcznieje, wymieszać ją widelcem. Pozostawić do wystygnięcia. Ogórki obrać ze skórki, przeciąć wzdłuż na połówki i wydrążyć z nich nasiona ( ja robię to łyżeczką) i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do miski. Dymkę umyć i pokroić w krążki, łososia pokroić w kostkę. Wrzucić do miski. Roszponkę umyć i lekko pokroić. Dodać do warzyw. Do pokrojonych warzyw dodać kasze kuskus i delikatnie wymieszać wszystkie składniki. Miętę i pietruszkę posiekać i dodać do sałatki. Oliwę z oliwek wymieszać energicznie z sokiem z cytryny. Sosem polać sałatkę, dodać otartą skórkę z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, posolić i popieprzyć. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 2 godziny.