Do góry

Przekąski Przepis na:

Tacos z niebieskiej kukurydzy

Tacos z niebieskiej kukurydzy

Autor:

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 184

Dodano:

Odsłon: 596

Oryginalny kolor tortilli zaskoczy niejednego gościa!

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do mąki dodajemy sól, a następnie gorącą wodę. Zagniatamy ciasto uważając by się nie poparzyć. Z ciasta formujemy kule nieco większe niż orzechy włoskie i przykrywamy je folią lub umieszczamy w woreczku by nie wyschły. Rozgrzewamy żeliwną lub inną patelnię. Każdą kulę ciasta rozwałkowujemy cienko (przez folię by się nie przykleiła do wałka). Jeśli chcemy uzyskać tortille równej wielkości i idealnie okrągłe można użyć miseczki do odgniecenia kształtu, a następnie odciąć nadmiar ciasta. Rozwałkowane tortille smażymy na suchej patelni z każdej strony około 40 s. Musza powstać charakterystyczne „bąbelki”. Składniki na pesto miksujemy w blenderze, doprawiamy solą i pieprzem. Ciecierzycę prażymy na patelni z dodatkiem przypraw i odrobiny tłuszczu. Na tortillach rozsmarowujemy pesto buraczkowe, nakładamy liść sałaty, uprażoną ciecierzycę, kawałek awokado i polewamy tahini wymieszanym z sosem tamari. Tortille najlepsze są zjadane na świeżo, ale można je przechować zawinięte w ściereczkę by nie wyschły.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń