Do góry

Dania główne Przepis na:

Tadżin-marokański gulasz korzenny

Tadżin-marokański gulasz korzenny

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2591

Dodano:

Odsłon: 1430

Ten przepis znalazłam na stronie Kauflandu i od razu stwierdziłam, że muszę zrobić taki gulasz

Składniki

  • 1 kurczak
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 2 papryki czerwone
  • 100 g pieczarek
  • 100 g oliwek marynowanych
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka bulionu , może być z kostki
  • Marynata:
  • 1 cytryna
  • 1 pełna łyżeczka imbiru mielonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka płaska cynamonu
  • 4 - 5 goździków
  • szczypta szafranu
  • szczypta kardamonu
  • sól
  • pieprz kajeński
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kurczaka myję osuszam, zdejmuję skórę i usuwam kości. Mięso pokroję w kawałki, wkładam do miski, dodaję miód, sok wyciśnięty z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiam imbirem, cynamonem, szafranem, kardamonem, solą i pieprzem kajeńskim. Dodaję goździki, mieszam, nakrywam folią spożywczą i odstawiam na godzinę do lodówki.

  2. Po tym czasie rozgrzewam oliwę i wrzucam kawałki mięsa obsmażając je na rumiano. Dodaję paprykę pokrojoną w paski, cebulę pokrojoną w piórka, marchew pokrojoną w plastry. Na końcu wrzucam pieczarki pokrojone w plastry i podsmażam, cały czas mieszając, aż warzywa zmiękną.

  3. Do potrawki wlewam bulion, przykrywam i duszę na wolnym ogniu około 30 minut. Na końcu dodaję oliwki i startą skórkę z cytryny i duszę jeszcze 10 minut. Podałam z ryżem, ale można z kaszą kuskus lub pieczywem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń