Do góry

Dania główne Przepis na:

Tadżin z kurczaka

Tadżin z kurczaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 780 Ocena: 14967

Dodano:

Odsłon: 2005

Danie z kuchni arabskiej.

Składniki

  • kilka udek kurczaka
  • 3-4 pomidory malinowe
  • bulion drobiowy
  • 100 g suszonych śliwek
  • 1 łyżka miodu
  • świeży imbir
  • garść rodzynek
  • szafran
  • cynamon
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Udka po umyciu natarłem solą i pieprzem. Usmażyłem na oliwie na patelni tak aby były brązowe i chrupiące. Ułożyłem je w dość głębokiej formie do zapiekania. Dodałem obrane i pokrojone na kawałki pomidory, podlałem bulionem w niewielkiej ilości. Przykryłem i dusiłem w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C do czasu, aż mięso stałe się miękkie. Od czasu do czasu zbierałem do miseczki tworzący się sos.
    Sos : do rondelka włożyłem śliwki, dodałem miód, starty imbir, cynamon, rodzynki i pokruszone nitki szafranu, podlałem niewielką ilością wody. Gotowałem na małym ogniu 15 minut. Gdy kurczak był miękki, dodałem do niego śliwki i zapiekałem jeszcze chwilę bez przykrycia, aż mięso ponownie się przyrumieniło. Jeśli trzeba należy uzupełnić wyparowany sos tym z miseczki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń