Do góry

Dodatki Przepis na:

Tagiatelle z mąki pszennej pełnoziarnistej

Tagiatelle z mąki pszennej pełnoziarnistej

Autor:

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 361

Dodano:

Odsłon: 180

Makaron z mąki pełnoziarnistej. Prosto i smacznie. Z podanych składników otrzymałam makaron na 1-2 porcje.

Składniki

  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. Nasyp mąkę na stolnicę, uformuj kopiec z dziurką w środku i wbij jajko.

    2.Dodaj szczyptę soli.

    3 Zmieszaj delikatnie widelcem jajko z mąką z góry kopca.

    4. Kiedy jajko wymiesza się z mąką, zacznij ugniatać ciasto rękoma na oprószonej mąką stolnicy.

    5. Ugniataj przez kilka minut, dopóki nie zrobi się miękkie, gładkie i elastyczne o jednorodnej strukturze.

    6. Wtedy zamknij je w plastikowej torebce lub zawiń szczelnie w folię spożywczą i włóż do lodówki na 20 minut.

    7. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj ciasto na gładki płat grubości 1 mm.

    8. Oprósz mąką, zwiń w rulon i pokrój na grubość 8 mm.

    9. Pokrojony makaron zwiń w gniazdka.

    10. W czasie kiedy makaron odpoczywa zagotuj 1 litr wody.

    11. Gdy woda zacznie wrzeć dodaj 2 łyżeczki soli.

    12. Gdy woda się gotuje wrzuć makaron i ugotuj al dente (ok. 5 minut).

    13. Nie dodawaj oliwy, a po ugotowaniu nie przelewaj zimną wodą.

    14. Gdy makaron jest gotowy wymieszaj z sosem np. bolognese.

    15. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń