Do góry

Dania główne Przepis na:

Tagine z kurczaka z daktylami i miodem

Tagine z kurczaka z daktylami i miodem

Autor:

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 2153

Dodano:

Odsłon: 4558

ciekawe połączenie smaków

Składniki

  • udka z kurczaka bez kości, 9
  • oliwa, 2 łyżki
  • cebula, 2
  • czosnek, 4 ząbki
  • kmin rzymski, 1 łyżeczka
  • kolendra mielona, 1łyżeczka
  • imbir mielony, 1 łyżeczka
  • kurkuma mielona, 1 łyżeczka
  • cynamon mielony, 1 łyżeczka
  • chilli, 1/2 łyżeczki
  • gałka muszkatałowa, 1/4 łyżeczki
  • bulion z kurczaka, 1 i 1/2 szklanki
  • woda, 1 szklanka
  • daktyle bez pestek, 1/2 szklanki
  • Miód, 1/4 szklanki
  • migdały zblanszowane i uprażone, 1/2 szklanki
  • kolendra liście, 1 łyżka
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić w paski o szerokości 3 cm, rozgrzać łyżkę oliwy w rondlu, włożyć kurczaka,smażyć aż się przyrumieni.

  2. W tym samym rondlu rozgrzej pozostała oliwę, dodać cebulę pokrojoną w cienkie plastry, czosnek, przyprawy. Smażyć aż cebula będzie miękka.

  3. Włożyć z powrotem kurczaka do rondla, wlać bulion i wodę. Dusić godzinę na wolnym ogniu pod przykryciem. Zdjąć pokrywkę, podgrzewać dalej na wolnym ogniu ok. 30 minut do chwili aż sos lekko zgęstnieje. Dodać pokrojone na pół daktyle, miód i migdały. Posypać świeżymi liśćmi kolendry - jeżeli ktoś je ma :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń