Do góry

Dania główne Przepis na:

Tagliatele w sosie śmietanowo-pieczarkowym

Tagliatele w sosie śmietanowo-pieczarkowym

Autor: Kuchniax2

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 67

Dodano: 27.04.2018

Odsłon: 2600

Znakomity makaron na rodzinne i towarzyskie spotkania - przygotuj tuż przed podaniem - wtedy jest najsmaczniejszy! Ma w sobie nieoczekiwaną nutę cytryny, która wynosi go na zupełnie inny poziom.

Składniki

  • 400 g makaronu tagliatelle
  • 300 g pieczarek
  • 300 ml śmietany 18%
  • 50 g masła
  • 1 ząbek czosnku
  • Skórka otarta z 1 cytryny
  • Natka pietruszki – pokrojona
  • 4 łyżki sera dojrzewającego (my użyłyśmy emmentala)
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od nastawienia wody do gotowania makaronu. W tym czasie szybko czyścimy i kroimy w cienkie plasterki pieczarki. Wrzucamy je do rondelka, w którym rozpuszczamy 50g masła. Lekko je podduszamy, tylko do odparowania nadmiaru wody. Wtedy dodajemy rozgnieciony czosnek i skórkę z cytryny. To właśnie ona nada naszemu daniu niepowtarzalny smak i wyniesie je na wyższy poziom. Dolewamy śmietanę i lekko dusimy – 3 do 5 minut, na niedużym ogniu. Już po zestawieniu garnka z ognia dodajemy 2 łyżki sera i mieszamy.

    W tym czasie woda na pewno już się zagotowała, do lekko osolonej wrzucamy makaron. Po ugotowaniu odcedzamy (nie przelewamy zimną wodą).

    Do sosu tuż przed podaniem dodajemy większość natki -utrzymuje wtedy świeży zielony kolor. Makaron wrzucamy do naczynia z sosem i pozostawiamy pod przykryciem przez 1 minutę. Potem lekko mieszamy z sosem. Po nałożeniu na talerze posypujemy resztą sera i natki.


    Danie jest naprawdę proste, zrobi je nawet mało zaawansowany amator gotowania. A efekt – przepyszne, eleganckie danie na weekendowe spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń