Do góry

Dania główne Przepis na:

Tagliatelle carbonara

Tagliatelle carbonara

Autor:

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 2152

Dodano:

Odsłon: 7848

szybkie, proste, syte

Składniki

  • masło, 75 g
  • boczek, 100 g
  • Tagliatelle, 400 g
  • zółtka, 8
  • śmietana kremowa, 6 łyżek
  • parmezan świeżo utarty, 50 g
  • czarny pieprz mielony, 1 mała łyżeczka
  • gałka muszkotałowa, mileona, 1/2 łyżeczki
  • pietruszka posiekana, 2 łyżki
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zagotować duży garnek osolonej wody na makaron. Roztopić masło na dużej, głębokiej patelni, dodać boczek i smażyć na średnim ogniu przez kilka minut, aż boczek będzie złotobrązowy.

  2. Wrzucić makaron do gotującej się wody, wymieszać i gotować, aż będzie al dente. W tym czasie w misce na tyle dużej, by zmieścić makaron, wymieszać żółtka, śmietanę, parmezan, pieprz, gałkę muszkatołową i pietruszkę - ( ja zapomniałem :) )

  3. Odcedzić makaron. Zdjąć boczek z ognia i dodać do niego makaron, mieszać szybko z wędliną i masłem.

  4. Dodać makaron do mieszanki z jajkami i dobrze wymieszać. Gorąco boczku, masła i makaronu zagotuje żółtka. Potrawę podawać od razu, inaczej jajka się zetną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bajo47 02 marca 2012 Nie ma potrzeby dawać tyle żółtek, wystarczą 3-4.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 30 kwietnia 2011 Jak dla mnie nie ma nic lepszego na szybki obiad niż carbonara :)

15 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń