Dania główne Przepis na:
TAGLIATELLE W SOSIE DROBIOWYM

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 18097
Dodano: 22.07.2009
Odsłon: 14988
Składniki
- masło, ok. 1-2 łyżek
- mięso mielone z indyka, 45 dkg
- śmietana, 1 kubek
- sól, pieprz kolorowy świeżo mielony, zioła prowansalskie
- makaron wstążki
- oliwa
- bazylia lub oliwki do przybrania
- żółty ser stary na drobnej tarce, ok. 15 dkg
- SOS POMIDOROWY: oliwa, 2 łyżki
- cebula drobno posiekana, 1
- ząbek czosnku, 1
- pomidory w poszce krojone, 1
- Natka pietruszki, 2 łyżki
- oregano, 1 łyżeczka
- cukier, 1 łyżeczka
- sól, pieprz, liśc laurowy
3-4 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Przygotowac sos: olej rozgrzac w garnku, zeszklic cebulę, dodac czosnek i smażyc przez 1 min.
-
Pomidory, pietruszkę, oregano, liśc laurowy i cukier wymieszac z cebulą i czosnkiem, przyprawic solą i pieprzem. Zagotowac sos, poddusic, usunąc liśc laurowy.
-
Mięso podsmażyc na maśle, aż się zrumieni, przyprawic solą, pieprzem kolorowym i ziołami. Dodac Smietanę.
-
Ugotowac makaron w osolonej wodzie z łyżką oliwy - al dente. Odlac, przełożyc do talerzy, polac sosem pomidorowym i śmietanowym z mięsem. Posypac serem. Udekorowac oliwkami lub świeżymi listkami bazylii. Smacznego.
Komentarze do przepisu (0)