Do góry

Dania główne Przepis na:

Tagliatelle z groszkiem i pieczarkami

Tagliatelle z groszkiem i pieczarkami

Autor: Justi3011

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 98

Dodano: 06.04.2013

Odsłon: 2515

Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może dać według uznania, ja osobiście uważam, że przy 2-3 ząbkach danie jest smacniejsze i bardziej wyraziste ;)

Składniki

  • 400g makaronu tagliatelle (ja użyłam pełnoziarnistego)
  • 300g pieczarek
  • 150g mrożonego groszku
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 żółtko
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Ser żółty do posypania
  • Posiekana natka pietruszki
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować w osolonym wrzątku z łyżką oliwy.

  2. Pieczarki umyć i przekroić na pół i potem na 3 części. Podsmażyć na patelni na pozostałej oliwie na złoto-brązowy kolor. Posolić. Następnie dodać groszek i dusić ok. 5 min. Obrany i drobno posiekany czosnek dodać do pieczarek i groszku.

  3. Śmietanę, żółtko i natkę wymieszać ze sobą i przyprawić pieprzem. Wlać na patelnię i smażyć jeszcze ok. 2 min.

  4. Makaron wyłożyć na talerz, polać gotowym sosem i posypać startym serem żółtym. Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kopciuszek 06 kwietnia 2013 Mnie też przepis bardzo się podoba:) Wypróbuję przy najbliższej okazji:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń