Do góry

Dania główne Przepis na:

Tagliatelle z pesto, szynką i pomidorami

Tagliatelle z pesto, szynką i pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 936 Ocena: 24271

Dodano:

Odsłon: 1215

Kocham pesto w każdej postaci. Uwielbiam tworzyć nowe i wyzywające smakiem połączenia. Tym razem zapraszam na makaron z pesto z rukoli i bazylii z dodatkiem prażonych migdałów i koziego sera. Smaku całości dodają przyrumienione kawałki szynki, a świeżości pomidory śliwkowe. Smacznie polecam :)

Składniki

  • 200 g makaronu Tagliatelle (użyłam wersji z dodatkiem szpinaku)
  • 100 g szynki wieprzowej
  • 3 pomidory daktylowe
  • PESTO
  • 1 drzewko bazylii
  • 1 garść świeżej rukoli
  • 1 ząbek czosnku
  • 40 g prażonych migdałów
  • 40 g twardego koziego sera
  • około 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Migdały mielimy w młynku lub rozdrabniamy je w moździerzu. Do rozdrabniacza dodajemy czosnek, bazylię, rukolę i część oliwy z oliwek - wszystko chwilę miksujemy. Następnie dodajemy straty kozi ser i zmielone migdały, pozostałą część oliwy i ponownie miksujemy dla odpowiedniego połączenia składników (niezbyt długo, aby nie powstała jednolita papka). Całość doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

  2. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Szynkę kroimy w pasy i rumienimy je na odrobinie oliwy. Ugotowany makaron mieszamy z pesto, dodajemy szynkę oraz pokrojone pomidory śliwkowe. Całość posypujemy dodatkową porcją koziego sera.

  3. Jeśli zostało nam pesto, możemy przechowywać je w lodówce do około tygodnia w dobrze zamkniętym słoiczku. Pesto świetnie sprawdzi się także jako dodatek do ryżu, mięs, ryb lub jako smarowidło do pieczywa.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń