Do góry

Dania główne Przepis na:

Tagliatelle z tuńczykiem w sosie śmietanowym

Tagliatelle z tuńczykiem w sosie śmietanowym

Autor: Jagodzianka17

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 1071

Dodano: 23.03.2018

Odsłon: 217

Potrawa ta łączy w sobie kilka zalet: jest bardzo prosta - nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych, szybka w przygotowaniu - składa się zaledwie z kilku prostych składników, a przygotowanie jej zajmuje zaledwie 20 minut. Danie jest bardzo pożywne i smaczne. Pieprz cytrynowy subtelnie podkreśla smak ryby i doskonale komponuje się całością. Danie z pewnością sprawdzi się na piątkowy, bezmięsny obiad.

Składniki

  • 450 g makaronu tagliatelle
  • 400 g śmietany 12 %
  • 300 g tuńczyka w oleju
  • 300 g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu białego
  • sól morska
  • 2 łyżki natki pietruszki
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z tuńczyka. Wrzucamy cebulę i podsmażamy na średnim ogniu około 2 minut. Dodajemy pieczarki i smażymy, aż woda odparuje. Dodajemy tuńczyka i delikatnie mieszając krótko podsmażamy. Na koniec dodajemy śmietanę i wszystkie przyprawy. Gotujemy wszystko razem około 2 minut.
    Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Najlepiej jeśli makaron ugotujemy al'dente. Makaron przekładamy do sosu i mieszamy dokładnie, aby sos całkowicie pokrył makaron. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń