Do góry

Dania główne Przepis na:

Tagliatelle ze świeżymi pomidorami

Tagliatelle ze świeżymi pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 236 Ocena: 5978

Dodano:

Odsłon: 12005

Wspaniałe!

Składniki

1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pomidor to moje ulubione warzywo. Można je przyrządzać na 1000 sposobów. Dziś zrobiłam tagiatelle z pomidorami. Na oliwie z oliwek zeszkliłam poszatkowaną cebulę, po chwili dodałam posiekany czosnek - 6 ząbków, bo uwielbiam jego smak i zapach. Pamiętajcie, że należy uważać, aby czosnek się nie przypalił, ponieważ staje się gorzki. 8 pomidorów pokrojonych w kostkę wrzuciłam do cebuli i czosnku. Dodałam bazylię, sól, paprykę słodką i ostrą. Dusiłam ok 20 minut bez przykrycia, aby odparowała woda z pomidorów. Na koniec posypałam pieprzem.

    W międzyczasie ugotowałam makaron wstążki.

    Potrawa jest gotowa w ciągu 30 minut, łącznie z przygotowaniem produktów. Tak przyrządzonego sosu nie trzeba zagęszczać, ponieważ uduszone pomidory wspaniale się rozpadły i tworzą aromatyczną masę pomidorową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

annawk 25 listopada 2010 dobre pomidory to prawdziwy skarb , też jestem pomidorowym fanem

11 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

taura 25 listopada 2010 Nie obieram pomidorów ze skórki, choć niektórzy tak robią. Jeśli chodzi o zioła, to dodaję oregano i przyprawę do gyrosa, która idealnie pasuje do tego dania. Oczywiście mozna dodać inne zioła wg własnego smaku. Pozdrawiam

11 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchcik2 25 listopada 2010 Czy pomidory trzeba obierać ze skórki? I czy nie trzeba dodać żadnego z "włoskich" ziół takich jak oregano czy bazylia?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń