Do góry

Dania główne Przepis na:

Tagliatelle ze szpinakiem

Tagliatelle ze szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 707

Dodano:

Odsłon: 2205

Zielony szpinak i żółty makaron, super wiosenne połączenie kolorów. Zimowym akcentem może być ser i śmietana, żeby nie wyszło, że marudzę i zimy nie lubię. Chwila wiosny każdemu dobrze zrobi.

Składniki

  • makaron tagliatelle na dwie porcje
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 100g liści szpinaku
  • 150 g niebieskiego sera pleśniowego (Roquefort, Lazur)
  • 100g śmietany 18%
  • biały pieprz, gałka muszkatołowa, sól
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w kostkę i smażyć na patelni aż do zeszklenia.

    Czosnek pokroić w cienkie plasterki i dodać do cebuli.

  2. Wymyte liście szpinaku dodać do cebuli z czosnkiem, wszystko wymieszać i smażyć aż szpinak zmniejszy swoją objętość.

    Przygotować posoloną wodę na makaron, ugotować tagliatelle al dente, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.

  3. Ser pleśniowy pokroić w kostkę i dodać do szpinaku.

    Wszystko wymieszać aż do momentu gdy ser zacznie się roztapiać, dodać śmietanę. Ciągle mieszać, aż ser połączy się ze śmietaną.

  4. Doprawić do smaku białym pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualnie solą.

    Makaron wymieszać z sosem, podawać ciepły.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

taura 05 listopada 2013 Dam się pokroić za takie pyszne danie, uwielbiam! Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń