Do góry

Dania główne Przepis na:

Tagliatelle ze szpinakiem i płatem smażonego łososia

Tagliatelle ze szpinakiem i płatem smażonego łososia

Autor:

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 364

Dodano:

Odsłon: 384

Proste,pożywne i przepyszne danie.

Składniki

  • makaron tagliatelle ( 6 gniazdek dla dwóch osób )
  • szpinak w liściach mrożony
  • 2 płaty łososia
  • serek mascarpone (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • cytryna
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Makaron tagliatelle gotuję w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu (10- 11 min ).

    Cebulę kroję w dość drobną kostkę, wrzucam na patelnię ,szklę na oliwie z oliwek (1,2 łyżki ), kiedy zaczyna się zarumieniać, dodaję przeciśnięte ząbki czosnku i smażę jeszcze chwilę razem.

    Kiedy cebula z czosnkiem jest gotowa, dokładam na patelnię rozmrożony, odciśnięty z nadmiaru wody szpinak (można również użyć zamrożonego) . Doprawiam, mieszam i duszę pod przykryciem ok. 12 min, po czym zdejmuję pokrywkę i smażę jeszcze przez kolejne 5 minut.

    I teraz , jeśli chcemy by była to opcja bardziej dietetyczna ;) , pomijamy serek mascarpone, jeśli jednak nie mamy rygorystycznej diety , dodajemy 2 duże łyżki serka i mamy lekko kremowy szpinak.

    Łososia oprószam tylko solą i pieprzem i przekładam na osobną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek, smażę z każdej strony po ok. 12 min, żeby nabrał złotego koloru (ja właśnie takiego lubię najbardziej )

  2. Makaron dodajemy do szpinaku , dokładnie mieszamy, przekładamy na talerze ,a na górę kładziemy płat łososia.
    Skarpiamy obficie połówką cytryny i zajadamy !

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń