Do góry

Dania główne Przepis na:

Tagliatelle ze szpinakiem i serkiem mascarpone

Tagliatelle ze szpinakiem i serkiem mascarpone

Autor: Bellapi

Przepisów i artykułów: 184 Ocena: 2205

Dodano: 25.08.2017

Odsłon: 1268

Bardzo zasmakował nam ten przepis. Jak zwykle sięgając po książkę J.O zawsze znajdziemy coś co nam zasmakuje. Oczywiście nie każdy przepis musi być idealny jak w książce zawsze można zastąpić składniki innymi.

Składniki

  • 500 g makaronu tagliatelle ( możecie uzyć innego )
  • Oliwa
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • gałka muszkatałowa ( może być mielona pół łyżeczki )
  • 400 gram szpinaku ( ja użyłam mrożonego wy możecie zastąpić go świeżym )
  • Sól morska
  • świezo mielony pieprz
  • 120 ml śmietany kremówki
  • 150g serka mascarpone
  • 2 garście startego parmezanu
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
    Odcedzając zostawmy trochę wody z gotowania.

  2. Na rozgrzaną patelnię lub szeroki garnek wlewamy oliwę ok. 1 łyżki, dodajemy masło, pokrojony czosnek i gałkę muszkatołową.
    Kiedy masło się stopi wrzucamy szpinak ( jeżeli jest mrożony podgrzewamy aż zredukuje ilość płynu) w przypadku świeżego trwa to około 5 min aż stanie się ciemny.
    Doprawiamy solą i pieprzem.
    Dodajemy śmietanę serek mascarpone i łyżkę wazową wody z gotowania makaronu.
    Zmniejszamy ogień i wolno gotujemy sos, jeżeli zajdzie potrzeba doprawiamy.

  3. Do dużego naczynia ( może być garnek ) wrzucamy makaron, wlewamy gotowy sos, mieszamy po czym dodajemy starty parmezan i ponownie mieszamy.
    Na koniec pozostaje nam tylko zajadać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń