Do góry

Dania główne Przepis na:

Tajski makaron smażony z krewetkami

Tajski makaron smażony z krewetkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 315 Ocena: 1795

Dodano:

Odsłon: 115

Kuchnia orientalna jest niezaprzeczalnie jedną z najbardziej oryginalnych kuchni świata! Z dnia na dzień zyskuje na popularności. Zachwyca prostotą posiłków i ich szybkim przygotowaniem. Uwielbiam ją przede wszystkim za niesamowite połączenia smakowe. Każda potrawa zaskakuje a różnorodne przyprawy, sosy i dodatki tworzą niepowtarzalną całość. Takie jest dzisiejsze danie: proste, szybkie i bardzo smaczne.

Składniki

  • 450 g mieszanki warzyw orientalnych*
  • 250 g krewetek **
  • 200 g filetów z kurczaka
  • 1-2 czerwone papryczki chili
  • 2 szalotki
  • 8 mini kolb kukurydzy
  • 6 cm imbiru
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki soku z limonki
  • olej sezamowy
  • pieprz czarny i sól
  • Dodatkowo:
  • 150 g makaronu ryżowego
  • 5 łyżek cebulki dymki
  • 3 łyżki sezamu
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie


  1. Krewetki grillujemy 1-2 minuty z każdej strony. Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Po kilku minutach odcedzamy.
    W woku rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju sezamowego. Wrzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka, doprawiamy odrobinę solą oraz pieprzem i smażymy. Kurczaka przekładamy do miski. Na rozgrzany olej w woku wrzucamy drobno pokrojoną papryczkę chili, szalotkę czosnek i imbir. Podsmażamy chwilę. Dodajemy mieszankę warzyw, pokrojone na mniejsze kawałki kolby mini kukurydzy i smażymy 2-3 minuty od czasu do czasu mieszając. Warzywa doprawiamy sosem sojowym, sosem rybnym, cynamonem i mieszamy. Dodajemy grillowane krewetki, makaron ryżowy i sezam. Całość doprawiamy sokiem z limonki. Potrząsamy wokiem, aby wymieszać całość.
    * marchew, pędy bambusa, papryka, grzyby mun, kiełki fasoli Mung, por, groszek cukrowy, groszek zielony, kapusta biała
    ** użyłam krewetek mrożonych, oczyszczonych i obgotowanych

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń