Do góry

Dania główne Przepis na:

Tajskie curry z kaczki

Tajskie curry z kaczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 340

Dodano:

Odsłon: 3409

Niepieczona kaczka... :)

Składniki

5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Filety kaczki pozostawić ze skórą, smażyć kładąc w pierwszej kolejności skórą na gorący tłuszcz. Usmażyć na złoty kolor. Zdjąć z patelni, pokroić w grubsze paski, odstawić w ciepłe miejsce (można zakryć folią).

  2. Jeśli tłuszcz nie jest przypalony dodać na patelnię posiekane ząbki czosnku, smażyć na małym ogniu krótko do zeszklenia, dodać pastę curry (przepis w moim profilu), gotować około 3 min.

  3. Do pasty curry z czosnkiem dodać mleko kokosowe, wrzącą przegotowaną wodę, sos rybny oraz starty korzeń imbiru. Gotować na wolnym ogniu 10-15 min.

  4. W osobnym naczyniu rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać pokrojoną w piurka cebulę oraz w paski oczyszczoną czerwoną paprykę. Smażyć 3 min, następnie dodać pokrojone filety kaczki, wymieszać, smażyć kolejne 3-4 min. Kolejno wrzucić pomidory koktailowe oraz pokrojony w kostkę ananas, dusić wszystko razem ok 2 min.

  5. Do tak przygotowanej mieszanki wlać nasz sos curry, wymieszać, gotować na wolnym ogniu 5-10 min (jeśli całość jest zbyt gęsta, dolać szklankę wrzącej wody, doprawić solą i pieprzem wg smaku). Zdjąć z ognia, zostawić pod przykryciem na kolejne 5 min.

  6. Posiekać drobno pęczek bazyli, posypać danie bezpośrednio przed podaniem. Podawać np. z ryżem jaśminowym. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń