Do góry

Dania główne Przepis na:

Tajskie czerwone curry z kurczakiem i batatami

Tajskie czerwone curry z kurczakiem i batatami

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 526

Dodano:

Odsłon: 177

Przepis na czerwone curry po tajsku wpadł mi przez przypadek w ręce. Jak to w kuchni tajskiej, proporcje składników mają znaczenie, li tylko orientacyjne, ważniejsze jest serce które wkłada się do gotowania.

Składniki

  • 500 g piersi z kurczaka pokrojonego w kawałki 2 cm
  • 2 bataty
  • 2 szalotki lub 1 duża cebula pokrojona w piórka
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów
  • 1 czerwona papryka pokrojona w paski
  • 1 łyżka startego imbiru lub galangalu
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 papryczka chilli
  • 2-3 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka oliwy
  • sok z jednej limonki
  • dymka
  • pęczek kolendry
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. W woku lub patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy pastę curry i smażymy przez 1-2 minuty.

  2. Dodajemy cebulę pokrojną w piórka, czosnek oraz imbir. Smażymy 3 minuty, aż cebula będzie zeszklona.

  3. Dodajemy paprykę, pomidory oraz mleko kokosowe. Gotujemy 10 minut.

  4. Następnie dodajemy do woka kurczaka i pokrojone w kostkę bataty. Gotujemy 10 minut, tak aby kurczak nie był surowy.

  5. Następnie całość doprawiamy sosem rybnym, sokiem z limonki oraz cukrem. Tak aby uzyskać idealne połączenie smaku słodkiego, słonego i kwaśnego.

  6. dejmujemy z gazu, przybieramy posiekaną dymką oraz kolendrą. Podajemy z ryżem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń