Do góry

Dania główne Przepis na:

Tajskie Zielone Curry

Tajskie Zielone Curry

Autor:

Przepisów i artykułów: 109 Ocena: 900

Dodano:

Odsłon: 2357

Tajskie Zielone Curry, czyli odrobina pikanterii na talerzu.

Składniki

  • 1 opakowanie mrożonych gotowanych krewetek
  • 1 czerwona papryka
  • pęczek szparagów (zielonych)
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 ząbek czosnku drobno pokrojony
  • 2 łyżki zielonej tajskiej pasty curry
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 łyżka azjatyckiego sosu rybnego (opcjonalnie)
  • pół łyżeczki suszonej bazylii lub kilka listków świeżej do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od przygotowania i oczyszczenia szparagów. Zdrewniałe końcówki odcinamy. Przekłądamy szparagi do miseczki, zakrywamy folią spożywczą i podgrzewamy w mikrofali ok. 1-1.5 minutyi kroimy na mniejsze kawałki. Możemy też alternatywnie podgotować je w gorącej wodzie przez ok. 2-3 minuty.

  2. Na patelni lub w woku podgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę,a także drobno posiekany czosnek. Podsmażamy przez 2-3 minuty. Dodajemy imbir, pastę curry i 2 łyżki mleka kokosowego. Mieszamy i podsmażamy przez kolejne 2-3 minuty.

  3. Dodajemy pozostałe mleko kokosowe, azjatycki sos rybny, bulion drobiowy i nadal gotujemy zmniejszając ognień.

  4. W osobnym garnku podgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy odrobinę pasty curry i 1 łyżkę przyprawy curry. Po chwili dodajemy krewetki. Wszystko podsmażamy na złoto.

  5. Przekładamy krewetki na patelnię do gotującego się sosu, dodajemy szparagi. W razie potrzeby całość doprawiamy odrobiną pasty curry, solą i pieprzem. Gotujemy do chwili, aż krewetki będą miękkie.

  6. Podajemy np. z listkami świeżej bazylii, lub suszonej, chlebkiem naan, i tajskim colesławem, lub ryżem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń