Do góry

Dania główne Przepis na:

Tajskie zielone curry

Tajskie zielone curry

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 1954

Dodano:

Odsłon: 14878

Bardzo pikantne i bardzo smaczne danie idealne dla osob nie jedzacych miesa.

Składniki

  • Groszek cukrowy, szklanka
  • fasolka wezowa (lub zwykla szparagowa), szklanka
  • papryka zielona pokrojona w paski, 1 sztuka
  • ziemniaki pokrojone w duza kostke, 1 szklanka
  • zielona tajska pasta curry, 2 lyzki
  • mleczko kokosowe, 1/2 szklanki
  • bulion warzywny, 1/2 szklanki
  • trawa cytrynowa, 2 galazki
  • liscie limonki kaffir, 2 sztuki
  • swieza koledra do posypania, garsc
  • olej, 1 lyzka
  • czosnek posiekany, 1 zabek
  • swiezy posiekany imbir, 2 lyzeczki
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na rozgrzany olej wrzucic czosnek imbir, trawe cytrynowa i paste curry, smazyc okolo minuty. Nastepnie dodac papryke, ziemniaki i fasolke, smazyc okolo 5 min. Po uplywie tego czasu dodac groszek cukrowy. Po 2 min smazenia dodac mleczko, lisc kaffir, bulion, dusic wszystko za ziemniaki beda miekkie. Gotowe danie posypac koledra i podawac z jasminowym ryzem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

palooka 01 lutego 2011 Nigdy nie jadłam tajskiej kuchni. Chętnie zrobię.:)

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

AvaGardner 15 października 2010 uwielbiam tajska kuchni. Paste sama robie:) z galangalem lisciami curry i slodka bazylie:) Acha no i czerwona tez:)

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tota 30 maja 2010 az mi slinka pociekla, pieknie wyglada

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń