Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 607
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 907
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 607
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 907
Składniki
Oliwki moga byc zielone lub czarne, jak kto woli. Ja uzywam firmy Carbonell, hiszpanskie, bez pestek. Mozna oczywiscie tez mieszac oba rodzaje. Siekamy, ale nie na miazge, musza to byc male czasteczki. Dodajemy z puszki anchois oraz kapary- rowniez posiekane. Jesli chodzi o ilosc tych ostatnich: sa slone, i jesli ktos lubi, mozna dodac wiecej. Ja wrzucam na oko, 2-3 duze lyzki, czubate.
Ziazdzony zabek-nieduzy-czosnku dorzucamy do reszty, dolewamy oliwy extra virgin i wstawiamy do lodowki. Ja lubie poczekac, conajmniej noc, by wszystkie smaki sie przegryzly. Podaje ze swieza bagietka. Jesli ktos lubi ''dipowac'' to moze moczyc bagietke w oliwie i na to tapenade. Jest to idealna przystawka, lub po prostu przekaska:)