Do góry

Desery Przepis na:

Tarta

Przepis dnia 2011-08-26
Tarta

Autor: cocoblame

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 365

Dodano: 24.08.2011

Odsłon: 16820

Słodka tarta z kremem panna cotta i truskawkami. Przepis wg kotlet.tv.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na deskę do wyrabiania ciasta wsypać mąkę i cukier puder(125g). Dodać masło i razem z mąką i cukrem bardzo drobno posiekać. Dodać jajko i ugnieść ciasto.

  2. Ciasto przykryć folią i wstawić na 20 min do lodówki.

  3. Rozwałkować ciasto, owinąć w wałek przenieść i ułożyć na foremkę do tatr.Na ciasto w foremce można jeszcze ułożyć folie i wsypać tam fasolkę żeby tarta podczas pieczenia się nie wybrzuszyła i usunąć ją(folię z fasolką) w połowie czyli po 10 min pieczenia. Do nagrzanego do 200*C piekarnika włożyć tartę i piec przez 20 min.

  4. Laskę wanilii rozciąć i wydłubać ziarenka. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Przelać ją do małego garnka, wlać śmietankę, cukier puder (1 szklanka) i wanilię i zagotować. Odstawić do wystygnięcia.

  5. Wyjąć ostudzoną tartę z foremki. Wlać do niej również ostudzony krem (zostawić 2 łyżki) i dać do lodówki, żeby stężało.

  6. Kiedy krem stężeje, nalać na wierzch pozostawioną wcześniej resztą kremu. Na koniec udekorować pokrojonymi truskawkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Verona_ 20 lipca 2014 Wczoraj zrobiłam tę tartę a dzisiaj zostały już tylko 3 małe kawałki. Po prostu przepyszna!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń