Do góry

Desery Przepis na:

Tarta Bakewell

Tarta Bakewell

Autor: natalka86

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 404

Dodano: 08.10.2014

Odsłon: 11685

Oryginalnie pochodzaca z anglieskiego Derbyshire.Doskonala dla milosnikow migdalowych przysmakow jako dodatek do kawy czy herbaty.

Składniki

  • 250g maki
  • 200g drobnego cukru
  • 300g masla
  • 150g zmielonych migdalow
  • 4 lyzki platkow migdalowych
  • 4 lyzki dzemu (dowolny smak)
  • skorka z jednej cytryny
  • 4 jajka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Spod ciasta:

    250g maki
    150g miekkiego masla
    50g drobnego cukru
    1 zoltko

    Make maslo i cukier siekamy razem dodajemy zoltko i zagniatamy wszystko na jednolita plastyczna mase.Wyrabiamy przez chwile nastepnie zawijamy w folie i odkladamy na jakies 30min do lodowki aby sie schlodzilo.

  2. Cisato wyjmujemy i rozwalkowujemy tak aby wypelnilo cala foremke moja ma srednice 28cm i ta porcja ciasta jest idealna.Staramy sie rozprowadzic ciasto tak aby w kazdym miejscu mialo taka sama grubosc.Tak przygotowana foremke odkladamy na nastepne 30min do lodowki.

  3. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C wkladamy ciasto i pieczemy ok 20min tak aby podpieklo sie na zloto.Wyciagamy je z piekarnika zmniejszamy temperature do 180° C.

  4. Do pojemnika wsypujemy 150g cukru i 150g miekkiego masla miksujemy je na puszysta mase.

    W osobnym pojemniku ubijamy na sztywno bialka z 3 jajek po czym dodajemy zoltka.

    Gdy maslo z cukrem jest utarte powoli dodajemy ubite jajka tak zeby masa sie nie zwazyla.Dosypujemy zmielone migdaly i skorke z cytryny.

    Na upieczony spod wykladamy dzem ja w moim przepisie uzylam porzeczkowego ale mozna wybrac swoj ulubiony w oryginalnym przepisie jest malinowy.Rozprowadzamy dzem rownomiernie po ciescie po czym wykladamy wczesniej ubita mase.Wkladamy do piekarnika i pieczemy przez 20min po czym wyciagamy i posypujemy platkami migdalow.Ciasto wkladamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 25min az masa sie zetnie i nabierze zlotego koloru.

    SMACZNEGO :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń