Do góry

Desery Przepis na:

Tarta bez pieczenia z borówkami

Tarta bez pieczenia z borówkami

Autor: Nemezja

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 3304

Dodano: 18.06.2018

Odsłon: 7581

Najłatwiejsze ciasto bez pieczenia, które warto przygotować latem na deser. Mało pracy, a dużo smaku.

Składniki

  • (forma o średnicy 28 cm)
  • Spód do tarty:
  • Herbatniki kakaowe 150 g
  • Masło 100 g
  • Czekolada deserowa z co najmniej 50% kakao 100 g
  • Krem do tarty:
  • Serek mascarpone 250 g
  • Śmietana 30% 300 ml
  • Cukier puder 6 - 7 łyżek
  • Wanilia ziarenka z 1 laski
  • Dodatkowo:
  • Borówka amerykańska 250 g
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Borówki umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.

  2. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić razem z masłem w misce na garnku z wrzącą wodą. Miska nie powinna dotykać lustra wody, a podczas rozpuszczania cały czas czekoladę mieszać. Powinna powstać płynna jednolita konsystencja. Można czekoladę i masło rozpuścić również w mikrofalówce, ustawiając ją odpowiednio do wagi na program rozmrażanie. Po wyjęciu z mikrofali masę mieszać tak długo, aż będzie jednolita.

    Herbatniki bardzo drobno pokruszyć w blenderze i połączyć z płynną masą czekoladową i mieszać do czasu, aż powstanie struktura mokrego piasku.

    Masą wyłożyć spód i boki foremki, najlepiej łyżeczką lub palcami dokładnie wyrównać i docisnąć, aby nie było pustych przestrzeni. Foremkę wstawić do lodówki do czasu przygotowania kremu.

  3. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem (uważać, aby nie przebić, bo się rozwarstwi), pod koniec miksując na wolnych obrotach, dodawać po łyżce serek mascarpone i wyjęte z laski wanilii ziarenka. Ilość cukru dopasować do swoich upodobań, u mnie jest umiarkowanie słodka.

  4. Na zastygnięty spód z czekolady wyłożyć krem i położyć na nim osuszone owoce. Nie polecam wykładania na krem mokrych lub przekrojonych owoców, gdyż krem zrobi się wodnisty i nie będzie trzymał formy.
    Tartę wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, aby zastygła.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń