Do góry

Desery Przepis na:

Tarta bezowa z truskawkami i borówkami w galaretce

Przepis dnia 2018-05-31
Tarta bezowa z truskawkami i borówkami w galaretce

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 972

Dodano:

Odsłon: 3757

Kiedy zbliża się weekend warto upiec coś samemu. Nawet najprostsze ciasto, ale domowe, jest pysznym dodatkiem do kawy. Ja tym razem upiekłam bardzo lubiane u mnie kruche z bezą, tylko w formie tarty i z dodatkiem galaretki. Wyszło pysznie, polecam!!!

Składniki

  • 1 1/2 szkl. mąki
  • 125 g masła (o temperaturze pokojowej)
  • 3 żółtka
  • 1 pełna łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 budyń śmietankowy
  • 3 białka
  • 3/4 szkl. cukru drobnego
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 45 dkg truskawek
  • 35 dkg borówek
  • bułka tarta do wysypania spodu ciasta
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wykonanie spodu ciasta:
    11/2 szkl. mąki, masło, 3 żółtka, 1 łyżkę cukru pudru i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia wrzucić do miski, zagnieść ciasto, wyłożyć je na wysokość 3/4 tortownicy wyścielonej pergaminem (o średnicy 26 cm).

  2. Wykonanie nadzienia:
    Borówki i truskawki umyć oraz osuszyć. Z truskawek odciąć szypułki i pokroić je na mniejsze kawałki. Owoce wrzucić na patelnie, wsypać 1 łyżkę cukru pudru i smażyć do miękkości. Na koniec wsypać galaretkę, zmniejszyć ogień i mieszać aż do jej rozpuszczenia, przestudzić.

  3. Wykonanie bezy:
    Z 3 białek ubić pianę, powoli dodawać cukier (3/4 szkl.), ciągle ubijając. Na koniec wsypać budyń, delikatnie przemieszać. Spód ciasta wysypać bułką tartą, wyłożyć na nim owoce, a następnie bezę. Piec ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Pycha!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

basiliana 22 maja Wygląda pysznie. Kruche ciasto, owoce i beza to świetne połączenie. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń