Do góry

Desery Przepis na:

Tarta biszkoptowa z owocami

Tarta biszkoptowa z owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 6960

Dodano:

Odsłon: 10140

Szybka tarta biszkoptowa z owocami. Możemy użyć dowolnych owoców: malin, borówek, jeżyn. Delikatny biszkopt pokryty jest kremem z bitej śmietany i białej czekolady, a całość dopełniają owoce.

Składniki

  • Na biszkopt:
  • 3 jajka
  • 120g drobnego cukru do wypieków
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki wody
  • Na krem:
  • 300ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • 150g białej czekolady
  • Dodatkowo:
  • świeże owoce sezonowe: maliny, jagody, jeżyny
  • listki mięty do dekoracji
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Biszkopt: żółtka oddzielmy od białek i ucieramy z połową cukru na jasny, puszysty krem. Pod koniec dodajemy wodę i miksujemy do połączenia składników.
    Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce pozostały cukier. Ubijamy do momentu, aż cały cukier się rozpuści. Pianę przekładamy do żółtek, mieszamy. Dodajemy przesiane przez sitko mąki i mieszamy delikatnie szpatułką, aż składniki się połączą.
    Formę do tarty natłuszczamy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy masę, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut, aż biszkopt będzie miał złoty kolor. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia w piekarniku, następnie wyjmujemy i układamy na paterze spodem do góry.

  2. Krem: kremówkę ubijamy na sztywno. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po lekkim przestudzeniu wlewamy do ubitej kremówki i miksujemy. Krem wykładamy na wystudzony biszkopt, na wierzch wykładamy umyte i osuszone owoce. Ciasto schładzamy minimum 2 godziny.
    Przed podaniem dekorujemy listkami mięty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń