Do góry

Desery Przepis na:

Tarta biszkoptowa z truskawkami

Przepis dnia 2018-07-15
Tarta biszkoptowa z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 382 Ocena: 5720

Dodano:

Odsłon: 186

Efektownie wyglądające ciasto nie musi być ani drogie ani skomplikowane w wykonaniu. Biszkopt, masa z kremówki i serka mascarpone oraz owoce - to smakuje każdemu:).

Składniki

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • ...
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 250g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • ...
  • 1/2 kg truskawek
  • borówki i mięta do dekoracji
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną. Ubijamy białka na sztywną pianę, następnie dodajemy po 1 żółtku oraz stopniowo cukier. Na koniec wsypujemy mąkę, zmniejszamy obroty miksera na najniższy stopień, miksujemy do połączenia składników. Spód formy od tarty wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy masę, pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 20 minut. Studzimy.

  2. Ubijamy śmietankę wraz z cukrem pudrem na sztywną masę. Dodajemy mascarpone, miksujemy jeszcze chwilę do połączenia składników.

  3. Masę serowo-śmietanową wykładamy na biszkopt. Na wierzch kładziemy pokrojone truskawki, borówki oraz miętę. Chłodzimy w lodówce przez min. 2h przed podaniem by masa zgęstniała.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń