Do góry

Desery Przepis na:

Tarta brzoskwiniowa z czekoladą

Tarta brzoskwiniowa z czekoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 1259

Dodano:

Odsłon: 8232

Smak gorzkiej czekolady przełamują słodkie brzoskwinie

Składniki

  • 200g mąki
  • skórka starta z połowy pomarańczy
  • 1 żółtko
  • 140g masła
  • 80g cukru pudru
  • 3 gorzkie czekolady
  • 6 połówek brzoskwiń w syropie
  • 280g kremówki
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać dodać masło i posiekać widelcem. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i na pół godziny włożyć do lodówki. Formę do tarty posmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Rozwałkowane ciasto przełożyć do formy (średnica 28cm) po nakłuwać widelcem. Piec w 190 C przez 15min. Wystudzić.

  2. Czekoladę utrzeć na małych oczkach. Brzoskwinie pokroić w wachlarzyk.
    Śmietankę, jajka i cukier puder razem wymieszać.

  3. Startą czekoladę wysypać na podpieczone ciasto. Na to ułożyć dookoła brzoskwinie pocięte w wachlarzyk. Na górę delikatnie wylać masę śmietanowo- jajeczną. Piec w 180 C około 30min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń