Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choco, czyli czekolada i Latte, oznaczające popularną kawę z mleczną pianką. Zachwycił mnie nie tylko uroczy malunek Caffe Art, ale właśnie ten zapach łączący ze sobą czekoladę i kawę oraz łagodzące intensywność mleczko w tle. I to natchnęło mnie do zrobienia tego wypieku. Jeżeli ta kompozycja tak idealnie sprawdza się w kawie to dlaczego nie przelać jej do blaszki?
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 72
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 72
Składniki
Zimne masło siekamy na kawałeczki, dodajemy cukier, mąkę oraz kakao przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka wraz ze szczyptą soli i wyrabiamy, aby ciasto idealnie się połączyło dodajemy odrobinę zimnej wody. Wszelkie sekrety ciasta kruchego znajdziecie w tym wpisie. Dużą foremkę do tarty smarujemy margaryną i oprószamy bułką tartą lub kakao. Schłodzone ciasto wałkujemy i wyklejamy nim dokładnie foremkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez mniej więcej kwadrans.
Białka z sola ubijamy na sztywna masę, stopniowo dodajemy cukier i miksujemy aż do jego całkowitego rozpuszczenia. Do bezy dodajemy ocet i przesianą mąkę, dokładnie mieszamy, a następnie dzielimy ją na dwie części - do jednej dodajemy kawę. Duża blachę wykładamy papierem do pieczenia, rysujemy na nim okrąg o średnicy foremki do pieczenia tarty i odwracamy na drugą stronę. Przy pomocy tylki i woreczka robimy fantazyjne wzorki z masy bezowej na papierze do pieczenia, pamiętając, że beza może jeszcze minimalnie urosnąć, dlatego nie należy przekraczać linii okręgu! Ja z jednej strony woreczka umieściłam masę kawową a z drugiej białą dzięki czemu uzyskałam dwukolorowe rozetki. Gotową bezę przed włożeniem do piekarnika posypujemy delikatnie kakao przy użyciu sitka z drobnymi oczkami. Pieczemy około 60 - 70 minut w piekarniku nagrzanym do 130 - 140 stopni.
Kawę zagotowujemy. W mleku rozprowadzamy proszek budyniowy i cukier, dodajemy do gotującego się mleka. Taki budyń odstawiamy do wystudzenia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną masę, budyń miksujemy i dodajemy stopniowo do kremówki. Do musu dodajemy namoczoną w wodzie i dokładnie rozpuszczoną żelatynę. Mus wylewamy na wystudzone ciasto kruche, na wierzchu tarty ostrożnie umieszczamy bezę. Tartę przed podaniem wstawiamy do lodówki.