Do góry

Desery Przepis na:

Tarta cynamonowa z zakręconymi jabłkami

Tarta cynamonowa z zakręconymi jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 209

Dodano:

Odsłon: 1296

Tarta idealna na jesienne wieczory. Gdy się ją piecze po domu roznosi się cudowny zapach cynamonu, co tylko sprawia, że nie można się już jej doczekać.

Składniki

  • - 1,5 szklanki mąki tortowej
  • - 0,5 szklanki cukru pudru
  • - 1 jajko
  • - 10 dag margaryny tortowej
  • - na czubek łyżeczki proszku do pieczenia
  • - 1 łyżeczka cynamonu
  • - 3 małe jabłka
  • - 0,5 łyżeczki soku z cytryny
  • - cynamon do oprószenia jabłek
  • - cukier trzcinowy do posypania tarty
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i cynamon dajemy do miski. Margarynę rozcieramy opuszkami palców z tymi składnikami.
    2. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.
    3. Ciasto wkładamy na 10 minut do lodówki.
    4. W między czasie możemy pokroić jabłka w półksiężyce i skropić je sokiem z cytryny.
    5. Ciasto wałkujemy na koło o średnicy około 27 cm. Przekładamy je na spód tortownicy o średnicy 23 cm. Brzegi tarty zaginamy.
    6. Układamy plasterki jabłek. Na koniec posypujemy cynamonem jabłka, a cukrem trzcinowym całą tartę.
    7. Tartę pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut.
    8. Tartę wyciągamy z piekarnika. Gotowe! Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń