Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Połączeni kwaśnego smaku cytryny ze słodka bezą.
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 172
Polecam.
Odsłon: 841
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 125
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9249
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 172
Polecam.
Odsłon: 841
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 125
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9249
Składniki
Przygotować formę na tartę o średnicy 31 cm ( może być mniejsza np. 28, wtedy spód tarty będzie trochę grubszy i należy go dłużej podpiekać). Do przesianej mąki dodać sól oraz cukier puder a następnie masło które kroimy na kawałki. Łączymy wszystkie składniki a następnie wyrabiamy ciasto dodając przy tym jedną łyżkę zimnej wody. Owinąć folią i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągamy schłodzone ciasto i wykładamy nim spód oraz boki formy (jeśli zostanie nam trochę ciasta możemy schować do zamrażarki i wykorzystać np. na mini tartelinki). Ciasto wielokrotnie dziurkujemy na spodzie i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy z obciążeniem przez ok. 15 minut w 180ᵒC. Następnie ściągamy obciążenie i pieczemy na złoty kolor przez około 5-8 minut. Tak podpieczony spód wyciągamy. Przygotowujemy w między czasie krem i bezę. Wycisnąć sok z cytryny i wlać do garnka. Dodać wodę, skórkę z cytryny , mąkę ziemniaczaną i cukier. Wymieszać i zagotować. Następnie odstawić z ognia i dodać do gorącej jeszcze masy pokrojone na kawałki masło. Mieszać energicznie aż się roztopi i połączy z masą. Dodac jajka i szybko wymieszać. ( masa powinna zgęstnieć). Odstawić do wystygnięcia przykrywając folią spożywczą w celu zabezpieczenia przed wysuszeniem i utworzeniem kożucha.
Następnie przygotowujemy bezę (ubijamy białka na sztywną pianę a następnie cały czas ubijając dodajemy stopniowo po łyżce cukru). Zaleca się nie zmniejszać ilości dodawanego cukru gdyż beza może się nie udać. Na ostudzony podpieczony spód wykładamy krem a następnie bezę. Pieczemy w temperaturze 180ᵒC przez ok. 20 minut. Pod koniec pieczenia zmniejszamy temperaturę na ok. 100ᵒC i pieczemy jeszcze ok. 15 minut. Możemy również lekko uchylić piekarnik aby beza była bardziej chrupiąca. Wyjąć tartę i dokładnie ostudzić