Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, wykfintna,orzeźwiająca tarta, której lekkiej kwaskowości nadaje pyszny krem i słodko-kwaśne pomarańcze. Idealna na upalne dni! :)
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 108
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 247
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 108
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 247
Składniki
1.Ciasto: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito na stolnicę. Masło pokroić nożem na mniejsze kostki, a następnie zagnieść lekko z mąką i proszkiem do pieczenia. Zrobić lekki dołek, do którego wbić jajka i dodać pozostałe składniki. Ciasto zagnieść, uformować w kulę, owinąć w folię lub papier śniadaniowy i włożyć do lodówki na ok.30 minut. Po schłodzeniu ciasto wyjąć z lodówki, blat kuchenny posypać lekko mąką łącznie z ciastem i je rozwałkować na grubość ok.4 mm. Gdy ciasto jest rozwałkowane to przenieść je i rozłożyć w formie do pieczenia tart wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej lekko masłem. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 oC przez 13-15 minut. Jak ciasto jest już upieczone to wyjąć je z piekarnika i zostawić do wystudzenia.
2.Krem cytrynowy ( Szpajza cytrynowa): Przed zrobieniem kremu do miseczki dodać żelatynę, zalać zimną wodą, rozpuścić ją mieszając łyżeczką i odstawić na pół godziny. Po tym czasie wlać do niej ciepłą wodę, jeszcze raz rozmieszać, by nie pojawiły się gródki i odstawić na bok. Wycisnąć sok z cytryny. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Jak są ubite dodać do nich cukier, powoli miksować dalej, wlać żelatynę, żółtka, sok z cytryny, wsypać cukier waniliowy, wrzucić garść rodzynek sułtańskich i wymieszać mikserem. Przygotowany krem wyłożyć na upieczone i wystudzone ciasto.
3.Dekoracja: Pomarańcze umyć, obrać i pokroić w półksiężyce. Pokrojone pomarańcze poukładać na kremie cytrynowym. Ciasto schłodzić przed podaniem minimum 1 godzinę. Smacznego:) !!!