Do góry

Desery Przepis na:

Tarta czekoladowa bez pieczenia

Tarta czekoladowa bez pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 39 Ocena: 148

Dodano:

Odsłon: 255

o tarta grzechu warta! Nie trzeba jej piec, do przygotowania wystarczy blender lub malakser! Podwójnie czekoladowa, cukier zastępują daktyle a mąkę słonecznik! O ile spód jest pyszny to mus jest tak obłędnie kremowy i delikatny! Ciekawy/a? Zapraszam po przepis ????

Składniki

  • SPÓD: 200g ziaren słonecznika
  • 100g ciemnej czekolady, 70-90 % – 2 łyżki kakao
  • 10 daktyli świeżych lub suszonych
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • MUS: 1,5 szklanki dowolnego mleka
  • 100g ciemnej czekolady, 70-90%
  • 5 daktyli świeżych lub suszonych
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • Do podania: – maliny, borówki, liście mięty
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Czekoladę rozpuść, np. w kąpieli wodnej.
    Kąpiel wodna – Umieść szklaną miskę nad garnkiem z niedużą ilością gorącej wody, tak by misa nie dotykała wody. Do szklanej miski włóż połamaną czekoladę. Mieszaj co pewien czas. Po chwili czekolada powinna się roztopić.

  2. 2. Do malaksera lub blendera wsyp słonecznik, kakao, olej kokosowy, rozpuszczoną czekoladę oraz daktyle. (Ze świeżych usuń pestkę, suszone namocz przez około 10 minut w gorącej wodzie). Całość zblenduj na gładką masę.

  3. 3. Masą wyłóż równomiernie formę tarty, również jej boki na wysokość około 2-3 cm.

  4. 4. Włóż do lodówki na czas przygotowania musu.

  5. 5. W małym garnku podgrzej mleko, dodaj czekoladę i olej kokosowy. Wymieszaj do połączenia składników.

  6. 6. Zmiksuj masę czekoladową z daktylami na gładki mus i wypełnij nim spód tarty. Schładzaj w lodówce minimum 2 godziny.

  7. 7. Udekoruj malinami, borówkami oraz listkami mięty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń