Do góry

Desery Przepis na:

Tarta czekoladowa z aquafaby z malinami

Tarta czekoladowa z aquafaby z malinami

Autor:

Przepisów i artykułów: 629 Ocena: 9068

Dodano:

Odsłon: 6183

uzależniająca :-)

Składniki

  • Spód:
  • herbatniki 30 dag
  • kakao 1 łyżeczka
  • masło stopione 10 dag
  • Masa czekoladowa:
  • aquafaba 300 ml (woda z 2 puszek po ciecierzycy)
  • czekolada gorzka 30 dag
  • cukier puder (opcjonalnie do smaku) ok. 2 łyżki
  • olej kokosowy 2 łyżki
  • sól szczypta
  • dodatkowo: maliny
5-6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Spód: Herbatniki zmielić w blenderze kielichowym na sypko, dodać kakao i roztopione masło, wymieszac do uzyskania mokrego "piasku". Masą ciasteczkową wyłozyc spód i boki formy do tarty (natłuszczonej) o średnicy ok. 27cm. Wyrównać i docisnąć, wstawić do lodówki na czas przygotowania masy czekoladowej.

  2. Masa czekoladowa: Czekoladę połamac na kawałki i roztopić z olejem kokosowym w kąpieli wodnej, wystudzić (czekolada nadal ma być płynna).
    Wodę po ciecierzycy przelac do miski, dodac sól i ubijać mikserem ok. 7-10 min, do uzyskania białej, gęstej piany. Dodać ewentualnie cukier puder do smaku. 1/3 piany przełozyć do czekolady, delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką. Dodać resztę piany i wszystko delikatnie ale dokładnie wymieszać (tak aby piana nie opadła). Całość wyłożyć na schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównac i wstawić do lodówki na 30 min. Nastepnie na wierzchu ułożyc maliny, delikatnie dociskając i całość schłodzić w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc.

  3. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

87654321ja 28 kwietnia Paskudztwo. Kiedyś próbowałam. dla mnie niejadalne. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń