Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta czekoladowo-kajmakowa

Tarta czekoladowo-kajmakowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11046

Dodano:

Odsłon: 6

Przepis wart wypróbowania: "Tarta czekoladowo-kajmakowa"

Składniki

  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • 12 dag masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 20 dag gorzkiej czekolady
  • puszka skondensowanego mleka słodzonego lub puszka gotowej masy krówkowej
  • garść orzechów włoskich Polewa: 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 8 dag masła
  • 3 łyżki wody
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotuj ciasto na spód. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekaj z zimnym masłem. Dodaj żółtka, cukier, ekstrakt waniliowy i zagnieć jednolite ciasto. Owiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.

  2. Dno i boki tortownicy wylep schłodzonym ciastem, mocno dociskając. Piecz w 180°C około 20-25 minut na złoto.

  3. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i wymieszaj z ugotowanym wcześniej mlekiem skondensowanym (2 i 1/2 godz.) lub gotową masą krówkową (warto ją przedtem podgrzać, bo jest bardzo gęsta). Do masy wmieszaj 3/4 grubo pokrojonych orzechów włoskich. Masę wyłóż na przestudzone ciasto. Wstaw tartę do lodówki do stężenia.

  4. W garnuszku ugotuj gładką polewę z cukru, kakao i wody (cały czas mieszaj). Gdy cukier całkowicie się rozpuści, zestaw z ognia i energicznie wmieszaj masło. Polej powierzchnię tarty i udekoruj pozostałymi orzechami.

  5. ok. 65 minut

  6. Porcja ok. 370 kcal

  7. Koszt porcji ok. 1,50 zł

  8. Przepis na 12 porcji

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń