Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta czekoladowo-kajmakowa"
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 481
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1307
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 60
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 350
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 481
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1307
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 60
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 350
Składniki
Przygotuj ciasto na spód. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekaj z zimnym masłem. Dodaj żółtka, cukier, ekstrakt waniliowy i zagnieć jednolite ciasto. Owiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.
Dno i boki tortownicy wylep schłodzonym ciastem, mocno dociskając. Piecz w 180°C około 20-25 minut na złoto.
Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i wymieszaj z ugotowanym wcześniej mlekiem skondensowanym (2 i 1/2 godz.) lub gotową masą krówkową (warto ją przedtem podgrzać, bo jest bardzo gęsta). Do masy wmieszaj 3/4 grubo pokrojonych orzechów włoskich. Masę wyłóż na przestudzone ciasto. Wstaw tartę do lodówki do stężenia.
W garnuszku ugotuj gładką polewę z cukru, kakao i wody (cały czas mieszaj). Gdy cukier całkowicie się rozpuści, zestaw z ognia i energicznie wmieszaj masło. Polej powierzchnię tarty i udekoruj pozostałymi orzechami.
ok. 65 minut
Porcja ok. 370 kcal
Koszt porcji ok. 1,50 zł
Przepis na 12 porcjiŹródło: Kobieta i życie