Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta dyniowa z boczkiem"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 132
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 32
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 132
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 32
Składniki
Ze schłodzonych składników zagnieć szybko spójne ciasto. Dodaj na początek 2-3 łyżki bardzo zimnej wody. Jeśli ciasto nie daje się szybko zagnieść, dodaj jeszcze 1 łyżkę zimnej wody. Uformuj z niego kulę, owiń folią i włóż do lodówki na godzinę. Twardy miąższ dyni pokrój w plasterki.
Na oleju zeszklij pokrojoną w krążki cebulę, po minucie smażenia dodaj miód i ocet balsamiczy. Smaż chwilę razem, po czym odstaw. Na suchej patelni upraż boczek pokrojony w dużą kostkę.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkuj szybko na placek i wyłóż nim formę, robiąc także wysoki brzeg. Podpiecz go 15 min w 200°C. Jajko, śmietanę, mleko i masło roztrzep na jednolitą masę.
Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Na ostudzonym spodzie ułóż najpierw cebulę z patelni, potem plasterki dyni, zalej to masą jajeczno-śmietanową, rozłóż podsmażony boczek i posyp pokruszonym serem.
Tartę wstaw do gorącego piekarnika. Piecz 20-25 min w temperaturze 180°C. Podawaj na ciepło lub zimno udekorowaną ulubionymi ziołami
50 minut, Porcja: 385 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie