Do góry

Desery Przepis na:

Tarta Fantazja

Tarta Fantazja

Autor:

Przepisów i artykułów: 103 Ocena: 781

Dodano:

Odsłon: 161

Gdy tylko zobaczyłam te piękne poziomki w ogródku Rodziców, od razu pomyślałam o jakiejś smakowitej tarcie. A gdy Tata przyniósł mi jeszcze czarne maliny, to już w mojej głowie zupełnie zrodził się na nią pomysł :) Kruche migdałowe ciasto, malinowa frużelina, krem z białej czekolady, odrobina, prawie niesłodkiej bitej śmietany i owoce ogrodowe to połączenie dla mnie wyśmienite! Koniecznie spróbujcie sami - mało pracy, a efekt znakomity! :)

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 50 g cukru pudru
  • 1 zółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany (u mnie 18%)
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
  • Krem z białej czekolady:
  • 150 g białej czekolady + 1,5 łyżki masła
  • 75 ml śmietanki 30%
  • Dodatkowo:
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • dowolne owoce
  • listki mięty do dekoracji (opcjonalnie)
  • frużelina lub dżem malinowy
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę i cukier puder przesiewamy do miski, dodajemy sól i zmielone migdały.
    Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i rozkruszamy je w placach, po czym dodajemy śmietanę, wodę i szybko zagniatamy ciasto.
    Formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i chowamy do lodówki na co najmniej godzinę.
    Po tym czasie ciastem dokładnie wylepiamy formę do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy ok. 18-20 minut, aż ciasto się zarumieni. Upieczone ciasto odstawiamy do przestudzenia.

  2. Krem z białej czekolady: czekoladę łamiemy na kawałeczki, przekładamy do miski, zalewamy śmietanką i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy czekolada się roztopi, miskę zdejmujemy z kąpieli wodnej i dodajemy masło. Całość mieszamy do rozpuszczenia masła i odstawiamy na chwilę do lekkiego przestudzenia.
    Zimne ciasto smarujemy frużeliną malinową i polewamy ciepłym (ale nie gorącym!) kremem czekoladowym. Odstawiamy na 30-60 minut do całkowitego ostudzenia.
    Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę. Wykładamy na warstwę czekoladową lub ozdobną tylką tworzymy wzorki.
    Na wierzchu układamy owoce i ewentualnie listki mięty.
    Tartę chłodzimy w lodówce przez 2-3 godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń