Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy tylko zobaczyłam te piękne poziomki w ogródku Rodziców, od razu pomyślałam o jakiejś smakowitej tarcie. A gdy Tata przyniósł mi jeszcze czarne maliny, to już w mojej głowie zupełnie zrodził się na nią pomysł :) Kruche migdałowe ciasto, malinowa frużelina, krem z białej czekolady, odrobina, prawie niesłodkiej bitej śmietany i owoce ogrodowe to połączenie dla mnie wyśmienite! Koniecznie spróbujcie sami - mało pracy, a efekt znakomity! :)
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 173
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 108
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1039
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 173
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 108
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1039
Składniki
Mąkę i cukier puder przesiewamy do miski, dodajemy sól i zmielone migdały. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i rozkruszamy je w placach, po czym dodajemy śmietanę, wodę i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i chowamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie ciastem dokładnie wylepiamy formę do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy ok. 18-20 minut, aż ciasto się zarumieni. Upieczone ciasto odstawiamy do przestudzenia.
Krem z białej czekolady: czekoladę łamiemy na kawałeczki, przekładamy do miski, zalewamy śmietanką i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy czekolada się roztopi, miskę zdejmujemy z kąpieli wodnej i dodajemy masło. Całość mieszamy do rozpuszczenia masła i odstawiamy na chwilę do lekkiego przestudzenia. Zimne ciasto smarujemy frużeliną malinową i polewamy ciepłym (ale nie gorącym!) kremem czekoladowym. Odstawiamy na 30-60 minut do całkowitego ostudzenia. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę. Wykładamy na warstwę czekoladową lub ozdobną tylką tworzymy wzorki. Na wierzchu układamy owoce i ewentualnie listki mięty. Tartę chłodzimy w lodówce przez 2-3 godziny.