Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta filo z jajkami, boczkiem i suszonymi pomidorami

Tarta filo z jajkami, boczkiem i suszonymi pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 20

Dodano:

Odsłon: 12846

Zupełnie nowy sposób na podanie jajecznicy

Składniki

  • ciasto filo, 4 arkusze
  • Jaja, 4 sztuki
  • śmietanka 30%, 100 g
  • suszone pomidory z oliwy, 6 sztuk
  • wędzony boczek, 200 g
  • cebula, 1 sztuka
  • klarowane masło, 50 g
  • sól, szczypta
  • czarny pieprz, szczypta
  • młody szczypiorek, pęczek
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Boczek kroimy w paseczki, cebulę w piórka, szczypiorek drobno siekamy.Na jednej łyżce masła podsmażamy boczek, jak stanie się chrupki, dodajemy cebulę, solimy i smażymy do mementu aż cebula zmięknie, ale nie zbrązowieje, studzimy. Jaja mieszamy dokładnie ze śmietanką, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy podsmażony boczek, cebulę, pokrojone w paseczki suszone pomidory, posiekany szczypiorek, mieszamy.

  2. Tortownicę o średnicy 20 cm smarujemy masłem. Arkusze ciasta filo kroimy ostrym nożem w poprzek, na pół. W tortownicy układamy jeden płat ciasta, w taki sposób, aby brzegi wystawały za krawędzie tortownicy, przy użyciu miękkiego pędzelka smarujemy płat ciasta rozpuszczonym masłem. Układamy kolejny płat ciasta w taki sposób, aby, kolejny płat nachodził na poprzedni tylko częściowo, smarujemy masłem, i tak kontunuujemy pracę do wykorzystania wszystkich płatów ciasta filo. Jeden płat pozostawiamy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

marcyb 12 grudnia 2012 Fajny przepis, ale chyba niedokończony. Co dalej ? Domyślam się, że należy na ciasto wylać masę jajeczną i chyba przykryć pozostałym ciastem, tak ? Ile czasu powinno się zapiekać ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marcyb 12 grudnia 2012 Fajny przepis, ale chyba nie dokończony... Co dalej ? Ile czasu trzeba zapiekać ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń