Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarta „jabłeczne róże”"
Dzisiejsze rolady przygotowane z szynki wieprzowej, z wędzonym boczkiem, kieł...
Odsłon: 1950
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 2298
Szybkie i proste babeczki bez miksera które przygotowujesz w kilka minut.
Odsłon: 202
Dzisiejsze rolady przygotowane z szynki wieprzowej, z wędzonym boczkiem, kieł...
Odsłon: 1950
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 2298
Szybkie i proste babeczki bez miksera które przygotowujesz w kilka minut.
Odsłon: 202
Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone na kawałeczki masło, cukier puder, 1 jajko i 3 łyżki zimnej wody. Posiekać i szybko zagnieść ciasto. Uformować w kulę, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.
Cytrynę sparzyć, wycisnąć z niej sok. Jabłka umyć i jak najcieniej obrać ze skórki, formując różyczki (z pozostałego miąższu możemy np. ugotować kompot). Skropić je sokiem z cytryny.
Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkować na placek o śr. 28 cm. Formę do tarty o śr. 22 cm posmarować tłuszczem. Spód i boki wylepić ciastem. Ciasto gęsto ponakłuwać widelcem. Spód przykryć kawałkiem pergaminu. Posypać suchymi ziarnami fasoli. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 10 minut.
Usunąć pergamin i fasolę. Na podpieczonym spodzie ustawić jabłeczne różyczki. Laskę wanilii rozciąć, zeskrobać rdzeń wanilii. Śmietanę kremówkę wymieszać z cukrem, rdzeniem wanilii, budyniowym proszkiem oraz 2 jajkami. Wylać na podpieczony spód. Tartę ponownie wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec jeszcze 25-30 minut. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Czas przygotowania: około 90 minutŹródło: Życie na gorąco